Uncategorized

Korunk divatja: online filmnézés megállás nélkül

A film nézés kultúrája az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltozott. Az egész azzal kezdődött, hogy a televízióban levetített filmek egy jó részét videókazettán is megnézhettük (és ebben az esetben persze reklám nélkül). És később ugye jött a DVD és a Blu-ray, amik még jobban elvontak minket a tévé nézéstől. Nem csoda egyéként, hogy egyre jobban hátat fordítottunk a televíziózás kultúrájának. Egyre több és pocsékabb minőségű reklámmal tűzdelték meg sokszor az egészen rövid műsorokat is. Arról nem is beszélve, hogy a hosszabb filmeket sokszor minősíthetetlen módon vágtak meg, szinte teljesen elrontva ezzel a filmnézés élményét.

Amikor elérkezett a gyors internet kora, a filmnézés terén is új szokásokat kezdtünk el felvenni. A filmek először nem túl jó minőségben kezdtek el felkerülni az online szférába. De ez is jobb volt, mint a tévét nézni, ahol reklám-reklám hátán szakítja meg a filmeket. Az online filmekre gyorsan rászoktunk főleg, ha volt szélessávú internetünk. A felugró ablakok elviselhetőbbek voltak a reklámoknál, így azok először nem idegesítettek minket. Aztán persze jött a torrent időszak és az online streaming szolgáltatók, ahol nemcsak a kedvenc filmjeinket, hanem a sorozatainkat is nézhetjük.

Az online filmezés mellett szól a reklámmentességen kívül, hogy kényelmes, nem kell a külön fizetni a kábeltévéért (csak ugye az internetért), illetve mivel nem adathordozón tároljuk (DVD, kazetta, Blu-ray) ezért nem sérül a film a sok megtekintéstől (nincsenek karcok vagy megnyúlt szalag). Persze megvannak a maga hátrányai is mint, például a vírusos tartalom kockázata, ami az online filmeknél elég gyakori tud lenni. Ettől függetlenül most már többnyire online nézünk filmeket, sőt már sokszor a tévé műsorokat is inkább ilyen módon követjük.

De miért is fontosak a filmek?

A filmek révén fiktív vagy épp valóságon alapuló eseményekbe csöppenhetünk bele. Mindenképpen egyfajta kikapcsolódást nyújtanak számunkra. Ha olyan filmet vagy sorozatot nézünk, ami valós eseményeken alapult, akkor egy adott korba vagy történésbe szeretnénk jobban beletekinteni. Talán azért, hogy jobban megértsük vagy, hogy újra éljünk olyan dolgokat, amelyek már elmúltak. De persze sokszor csak hajt minket a kíváncsiság, hogy megismerjünk egy olyan világot, ami már nincsen. A fiktív történetek már egy kicsit más érzéseket is kivált belőlünk. Ha teljesen fiktív filmet nézünk, akkor egy kicsit szeretnénk elhagyni a valóságot, és egy másik világ élményeit, örömeit és bánatait megélni. Ha szeretnénk megborzongani, akkor megnézünk egy horror vagy thriller filmet, és persze a krimiről se feledkezzünk meg. Amikor romantikus, érzelmes hangulatban vagyunk akkor jól esik megnézni egy aranyos, vidám vagy épp szomorkás romantikus filmet egy bögre forró teával. A kaland filmekkel, fantasikkal, sci-fikkel pedig teljesen magunk mögött hagyjuk az általunk ismert világot. Ha pedig csak nevetni szeretnénk egy jót, akkor ott vannak a vígjátékok.

Az online filmnézés egyfajta rutinná is válhat. Párok, családok és baráti társaságok között is kialakulhatnak filmes hagyományok. Nekem például van néhány olyan film, amit minden évben adott napon megnézek, ha nem is végig, de legalább részben. Illetve vannak sorozatok, filmek, amiket minden évben legalább egyszer szeretek megnézni. Ez utóbbi persze, sokszor nem leülős filmnézés, hanem inkább a „nincs kedvem zenét hallgatni, de kell valami háttérzaj” féle. És van az is, amikor megbeszéljük, hogy péntek esténként mondjuk csak régi filmeket nézünk, szombaton pedig csak újakat. De olyan is lehet, hogy a kedven színészünk, színésznőnk, rendezőnk/írónk, zeneszerzőnk munkásságának filmjein megyünk végig. Persze a teljesen random filmválasztás is teljes élményt tud adni.

Az előzőek alapján látjuk, hogy rengeteg féleképpen kategorizálhatjuk a filmeket. Nyilván minden filmnek van hivatalos besorolása, de mi is kialakíthatunk ilyeneket. Emellett én szeretek listát vezetni a filmekről és sorozatokról, amiket meg akarok nézni. Ugyanis az a helyzet, hogy rengeteg filmet gyártanak manapság. Néhány évtizeddel ezelőtt messze nem jött ki ennyi film, mint most. Jobban belegondolva talán jobb volt, amikor még évente 2-3 film jött ki. Most nagyjából tízszer ennyiről beszélhetünk éve szinten. És sajnos egyre nagyobb számban selejtesek, igénytelenek, fantáziátlanok. Hiszen erre is igaz, hogy hamar munka ritkán jó! A jó ötlethez inspiráció kell, a megvalósításhoz kreativitás és ezeket nem lehet futószalagon szolgáltatni tömeggyártásban. Mert sajnos ez történik most a filmes világgal: tömeggyártás.

Pedig valahol az lenne a lényeg, hogy amennyire lehetséges, egyedi tartalmakat gyártsunk. Nyilván az idő előrehaladtával ez egyre nehezebb, de az, ami most megy az egyáltalán nem jó. Az eszközök, az erőforrás rendelkezésre áll, most már csak tényleg az kellene, hogy igényesen készítsenek filmeket. De azért szerencsére elég sok nagyszerű film közül választhatunk, akár a ’80-90-es filmjeiről beszélünk, akár napjaink alkotásairól. És most, hogy már nem kell órákat várni, amíg betölt egy film, igazán élvezetes az online filmnézés. Arról nem is beszélve, hogyha van olyan film, amit szeretnénk megtartani, hogy tényleg bármikor, akár offline is megtudjuk nézni, akkor le is tudjuk tölteni. Egyrészt eleve egyre nagyobb tárhelyet tudunk biztosítani, másrészt a filmek méretében is egyre többféle verzió közül választhatunk. Nyilván helytakarékosság szempontjából nem feltétlenül praktikus, ha mondjuk száz filmet tárolunk. Ebből a szempontból érdemes az online filmnézést maximálisan kihasználni.

Az online filmnézés korszerűségét az is jelzi, hogy már a mozifilmeket is egyre hamarabb elérhetjük. Ezek a lehetőségek perszer többnyire rosszabb minőségű, sokszor kamerás verziók, meg nem is szabályos természetesen. De jó minőségű, legális opció is van arra, hogy ne kelljen moziba menni, ha meg akarunk nézni egy filmet. Sok streaming szolgáltatónál van olyan szolgáltatás, hogy bizonyos mozifilmeket néhány nappal, vagy egy-két héttel a mozis premier után már elérhetővé teszik. Ez nyilván költségesebb verzió, de így tökéletes minőségben élvezhetjük a legújabb filmeket. Olyan szempontból is jobban megéri, ha online nézünk filmet, hogy nem kell kimozdulnunk, illetve külön jegyet sem kell vásárolnunk, elég ha van egy jó előfizetésünk egy streaming csatornánál. Ezzel több legyet ütünk egy csapásra! Filmeket nézni egy nagyszerű dolog, de persze nem szabad túlzásba sem esni, ami a jelenlegi online film és sorozat kínálatnál nem egyszerű. Talán mind ismerjük azt az érzést, hogy a heti 1-2 filmből lesz, 7-8 vagy akár még több is. A filmnézés lehet egy kikapcsolódás, de akár szolgálhatja a kíváncsiságunk, tudásvágyunk kielégítését is. De mindamellett, hogy lelkesen nézünk újabb és újabb filmeket, nem szabad megfeledkeznünk a körülöttünk lévő világról sem. A filmnézés legyen pihenés, és ne menekülés a valóságból. Használjuk ki, hogy az online filmnézés lehetősége kényelmes élményt nyújt a számunkra. Nézzünk minél több filmet, de azért figyeljünk a mértékre!

Korunk divatja: online filmnézés megállás nélkül bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva