Filmeztünk volna, de a csatornakamerázás érdekesebb volt

Jani barátomnak mindig én mutatom meg a legújabb trendeket, na meg tippeket adok neki az online világgal kapcsolatban. Ő maga nem igazán ért az ilyesmihez, részben azért, mert a napjai nagy részét a szabadban tölti. Kicsit irigylem is emiatt, hiszen én naphosszat egy irodában ülök, miközben ő a teheneket legelteti és a veteményt öntözi. Mondjuk így eléggé le van maradva a világ dolgaival: sokáig a tévén kívül mást nem használt a szórakozásra, az internetet pedig szinte egyáltalán nem is ismerte.

Pár éve segítettem neki beüzemelni az első számítógépét, és megmutattam neki, hogyan tud online filmeket nézni rajta akkor, amikor csak kedve tartja. Amikor legutóbb meglátogattam, akkor is éppen egy filmet terveztünk megnézni közösen, de ekkor Jani megjegyezte, hogy valószínűleg dugulás van a csatornájában. Gondolta, hátha tudok egy jó szerelőt az internetről, akit ki lehet hívni. Bár semmi kedve nem volt ahhoz, hogy feltúrják a kertet, de tudta, hogy nem halogathatja a dolgot.

Szerencsére nekem erre is volt megoldásom. Jól ismertem már a Vízszerelés net nevezetű oldalt és az ahhoz tartozó szakembereket, hiszen minket is többször kisegítettek már javítási, csere- és beszerelési munkálatokban. A vízszerelés mellett foglalkoznak gázzal és fűtéssel is, a széles körű kínálathoz pedig 30 éves tapasztalat és profi hozzáállás társul.

Janinak már ez is meggyőző volt, de amikor megmutattam neki a weboldalukat, és meglátta, hogy pontosan mivel is van dolga, azonnal hozta a telefonját, hogy már hívjuk is őket. Az oldalon látható ugyanis, hogy képesek akár 1-2 órán belül is kijönni a hét bármely napján, ha a helyzet súlyossága úgy kívánja. Egész Pest megyében elérhető ez a szolgáltatásuk, de mivel nekünk eléggé félreeső helyre kellett hívni őket, ezért nem számítottunk a gyors kiérkezésre. Annál nagyobb volt a meglepetésünk, amikor 2 óra elteltével már itt is voltak a modern felszerelésükkel.

Miután Jani elmagyarázta nekik pontosabban, hogy milyen problémával szembesült, mi akár vissza is mehettünk volna filmezni, hiszen a szakértő csapat innentől nélkülünk is boldogult. Mi azonban inkább maradtunk, hiszen hamarosan előkerült a csatornakamerázáshoz használt berendezésük. Tudtam, hogy ilyet is szoktak csinálni, de mivel nálunk (szerencsére) még nem volt szükség erre a beavatkozásra, ezért roppantul kíváncsi voltam arra, hogyan is zajlik ez. Janinak röviden elmagyaráztam, hogy amit most látunk, az a Vízszerelés net munkatársainak egyik óriási előnye. Csatorna dugulás vagy csőtörés esetén ugyanis nincs már szükség arra, hogy az egész telket feltúrják, és ezáltal óriási plusz költséget okozzanak. A legmodernebb technológiát alkalmazzák, amit csatornakamerázásnak hívnak. Ennek a segítségével egyszerűen meg tudják találni az egyébként nehezen hozzáférhető problémás területeket, és csak a szükséges helyen kell ásniuk.

A módszer a következő: a csatornába egy száloptikás kamerát eresztenek le, ami felvételt készít annak belsejéről, feltárva ezzel a baj forrását. Ez a forradalmi megoldás nemcsak az anyagi károkat csökkentheti, hanem a javításra szánt idő is jelentősen kevesebb lehet, tehát az életünk hamarabb visszatérhet a rendes kerékvágásba.

Így is volt, a Vízszerelés net szakemberei a vártnál gyorsabban elhárították a problémát, nekünk pedig még arra is maradt időnk, hogy megnézzük a filmet, amit beterveztünk. Janit teljesen lenyűgözte a modern technológia és a profi munkavégzés, és a biztonság kedvéért fel is írta magának egy papírra a számukat.