28 nap a filmben és 28 nap a valóságban is?

Elég sűrűn nézek filmeket, és mivel a tv-ben nem túl nagy a felhozatal, sokszor ugyanazokat a filmeket vetítik, ezért inkább online szoktam filmeket nézni. Így bármit választhatok szinte, bármikor megnézhetem és bármikor félbe is hagyhatom. Jó pár filmet megnéztem már így az évek során, néha csak úgy rábukkantam, néha pedig úgy ajánlották. Ajánlásra néztem meg a 28 napot is, amelyben Sandra Bullock meggyőzően alakít egy alkoholistát, aki részegen belehajt egy családi házba, ezért a bíró 28 nap elvonóra ítéli. Érdekes volt a film és tetszett, ugyanakkor hagyott bennem egy olyan kérdést, aminek mindenképpen szerettem volna utánajárni. Ez pedig az volt, hogy vajon itthon is 28 napos elvonók vannak?

Magyarországon hogyan próbálják kezelni az alkoholizmust? Az interneten próbáltam ennek utánajárni, és így találtam meg a https://felepulok.hu/-t. Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés – ezek fogadtak, amikor rátaláltam az oldalra. Aztán, ahogy jobban szemügyre vettem a honlapjukat szemügyre vettem, hogy bizony náluk létezik egy 28 napos program.

Minnesota-modell egyenesen Amerikából

Megtudtam, hogy a felépülési program alapját a Minnesota-modell képezi, mely Amerikából származik. Ott már a ’40-es évek vége óta kitűnően működik, de valamiért a világnak ezen a felén nem vált elterjedté. Hogy még élesebbé tegyük a kontrasztot: a kinti intézetek többsége, 5-ből 4 ezt a módszert használja, szóval lehet a dologban valami. Ráadásul, ahogy már említettük, mindössze 28 nap a tényleges, aktív kezelés, ami máris sokkal barátságosabb, mint hónapokra elzárni valakit a világtól. Így viszont egy szűk hónap alatt olyan eredményeket érhet el a felépülni kívánó alkoholista, amikről korábban talán álmodni sem mert.

Általában azoknak javasolt a részvétel, akik még tudnak hosszabb-rövidebb alkoholmentes időszakokat tartani, ám mindig visszaesnek. Sajnos ez egy jelenség, amit kevesen tudnak segítség nélkül leküzdeni. És itt jön a szomorú hír: a nagyon súlyos, mélyalkoholizmusban élőkkel ez a nagyszerű program sem feltétlenül tud mit kezdeni. Gondolok itt az olyanokra, akik már tényleg csak azért élnek, hogy betöltsék a napi adagjukat, és nemigen van józan pillanatuk.

Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés: 28 napos felépülési programmal

Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról - komplex alkoholelvonó kezelés
Az alkoholizmusból meggyógyulni nem lehet, csak felépülni, de az egy életre szól

Mit is kínál nekünk ez a 28 nap, ha élni szeretnénk vele? Nos, alapvetően a megszokott gyógyszeres kezelés és megvonás helyett itt terápiás módszereket alkalmaznak. Azaz szakemberek foglalkoznak kisebb csoportokban a bentlakókkal, illetve olyanok, akik már maguk is megjárták ezt a poklot, de a felépülés útjára léptek. Mivel az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés eleve nem egy egyszerű kihívás sem a betegnek, sem a kezelőknek, így a hozzátartozók, családtagok sincsenek a dologból kizárva. Ők is látogathatják az éppen a klinikán tartózkodót, és ami még jobb, számukra is tartanak képzéseket, foglalkozásokat annak érdekében, hogy képesek legyenek jobban kezelni a problémát a jövőben, ha szükség lenne rá.

Persze a dologhoz hozzá tartozik mindenek előtt egy állapotfelmérés, mely a klinikára kerülés egyik feltétele. Itt állapítja meg a szakember, hogy a jelentkező nincs-e már olyan súlyos állapotban (ahogy korábban már érintettük), hogy már ők se legyenek képesek segíteni neki. De ez előtt van egy még nehezebb lépés: rávenni az érintettet, hogy hajlandó legyen részt venni ezen a kivizsgáláson. Hiszen nagyon sokszor előfordul, hogy valaki makacs tagadásban él, magyarázatokat és kifogásokat talál ki annak érdekében, hogy ne kelljen változtatnia, megváltoznia. Ám ha valaki képes eljutni addig a felismerésig, hogy itt bizony gyökeresen fel kell forgatni mindent, mert ennek nem lesz jó vége, az szinte önmagában is dicséretes. Éppen ezért is fontos a család és a barátok támogatása, hiszen kik lennének képesek egy ilyen felismerés felé mozdítani a beteget, ha ők nem? Szóval, ha érintett vagy akár Te, kedves olvasó, akár valaki más a környezetedből, akkor az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés mindenképpen ajánlott olvasmány a vállalkozás oldalán, és talán éppen ez adja majd meg a kezdőlökést – csakúgy, mint egy filmben.