A filmekben is rengeteg a napelem

Szerintem nagyon sokan vannak úgy mint mi a párommal: a hűvös estéken nincs is jobb, mint bekucorodni az ágyba egy tea vagy kakaó mellett olvasni, vagy épp filmet nézni, hiszen mi mást is lehetne csinálni mondjuk a szakadó esőben? A magunk részéről a nagyobb streaming szolgáltatók régi motoros előfizetői is vagyunk az online filmeket illetően, de az évek alatt megtanultunk ügyesen rákeresni azokra, amelyek azokon mondjuk nem érhetőek el, így nemigen volt még olyan film, amit online ne tudtunk volna megnézni. “Mindenevők” voltunk, hogy így mondjam, néhány műfajon kívül szinte bármire vevők voltunk, ezáltal rengeteg online filmet néztünk már meg a romantikusoktól kezdve egészen a thriller és horror műfajokig. Közel mindben megtaláltuk a nekünk tetszőket, amelyben nem, ott sem adtuk fel, hiszen ki tudja, mikor jön talál meg minket “A Film”?

Egy dolog viszont kezdett feltűnni mindkettőnknek: a sci-fi, fantasy, disztópia műfajú filmekben, de még az egyszerű animációs mesékben is egyre többször láttuk felbukkanni a napelempaneleket. Jó ideje gondolkoztunk bár ugyan kis házunk fűtésének felújításában, de a felismerésünk ezen pontján jöttünk rá, hogy a megújuló energiaforrások lehetőségével igazából nem is kalkuláltunk eddig, nem is tudjuk, hogy miért – hiszen nem éltünk nagy házban, valószínűsítettük, hogy azért így nem lenne akkora költsége egy ilyen beruházásnak, mintha egy két-háromszinten, kacsalábon forgó palotában laknánk, hogy így mondjam.

Persze el is kezdtük bújni az internetet, megtaláltuk már a legmélyebb bugyrait is: információkat kerestünk arra vonatkozóan, hogy a mennyire éri meg a napelem fűtésre; így találtunk rá a https://napelemrendszer.info/ weboldalra, ahol egy nagyon részletes és korrekt leírás volt nem csak a napelemekről, hanem egy másik megújuló energiáról is, a hőszivattyú-rendszerekről. Itt mindenek előtt felhívták rá az olvasó figyelmét, hogy a lehető legjobb fűtési hatásfok eléréséhez elengedhetetlen, hogy a fűtendő ház tökéletes állapotban legyen a hőszigetelést, nyílászárókat tekintve, hiszen beruházhat az ember költséges, megújuló energiaforrásokra, ha a meleg rögvest távozik is… Mindemellett mindenképpen hangsúlyt kell fektetni a megfelelő kivitelezők megtalálására is, hiszen, ha a munka nincs megfelelően elvégezve, vagy épp nem megfelelő minőségű termékekkel készül el a rendszer, akkor ismételten csak felesleges, ablakon kidobott pénzről beszélhetünk.

A hőszivattyúnál kiemelték, hogy csak fűtésre használhatóak, míg a napelem fűtésre és másra is alkalmas, ellenben fűtés esetén csak elektromos árammal működő rendszerekkel kompatibilis; esetünkben ez nem jelentett problémát szerencsére, így még inkább beleástuk magunkat a honlapon olvasható írásokba. Az elektromos áram azért sem jelentett gondot, mert ennek felhasználása is sok módon megoldható, úgy mint a konvektorok, infrapanelek, vagy éppen padlőfűtés.

A megfelelően kiépített napelem rendszerek stabilitását nekünk is mutatta az, hogy egyes gyártók termékeikre akár 25 év garanciát is vállaltak! Ez azért tényleg nagyon nagy szám volt, illetve az is jól hangzott, hogy amennyiben megfelelő szakemberek tervezik meg a rendszert, az ára nagyjából 10 éven belül meg is térül, onnantól pedig mondhatni “ingyen” kapja az elektromos áramot a felhasználó. Persze, nézhetjük úgy, hogy ez nagy idő, de hosszú távon tényleg megéri, egy esetleges költözéskor pedig egyébként is emeli az ingatlan értékét.

Az olvasottak alapján ki is töltöttük a megadott űrlapot, majd felvettük a kapcsolatot: az árajánlat és a cég által mutatott szakértelem alapján nem is volt kérdés, hogy elkészíttetjük, ráadásul velük. Ezt a döntésünket azóta sem bántuk meg, azóta is teljes elégedettséggel élvezzük a napelem által biztosított elektromos fűtésünket.

napelem fűtésre